Дейности

НФСБ

 

Законопроект на НФСБ предвижда компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите.

Това заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов в ефира на ”Здравей, България” по Нова телевизия.

”Това е мярката, която Националния фронт за спасение на България внесе със специален законопроект. В него е заложено задължителното освобождаване на плажните съоръжения от каквито и да е такси срещу компенсация на концесионната такса или на наема”, уточни той.

”Когато нашето предложение бъде прието от Народното събрание, всички различни мнения няма да имат смисъл. Когато е закон – трябва да се изпълнява. Когато има компенсации, не виждам защо някой трябва да има нещо против. Концесионната такса ще бъде по-ниска. Нашето предложение е тя да бъде 50% надолу. Средните приходи от плажни принадлежности са около 30 % – ние предлагаме 50 % намаление на концесионната такса или наема”, посочи още Симеонов.

Председателят на НФСБ обясни и мярката на правителството за спасяване на туризма чрез купони за българските граждани.

”Обединили сме се около това да се разработи внимателно системата за купони или талони, която да даде възможност един път гражданите да получат веднага достъп до хотелите и ресторантите и от друга страна да се налеят финансови средства в доста тежко пострадалия туристически сектор. От една страна – това ще даде възможност на българските граждани да летуват още в старта на сезона, а от друга – ще подпомогне тежко пострадалия туристически сектор, разясни той.

Валери Симеонов добави предложението на НФСБ – да има талони в размер на 100 лв., които да ползват и учениците – за зелени училища, екскурзии с образователна цел, състезания.

НФСБ счита, че рязко трябва да се смени философията на борбата с епидемията – вместо с пасивни мерки по раздаването на пари на потърпевшите, да стимулира разкриването на нови работни места и пазари30.04.2020г.
Днес на съвещание на министър-председателя Бойко Борисов с представители на Строителната камара бяха приети голяма част от антикризисните мерки в областта на строителството, внесени от НФСБ на Политическия съвет на управляващата коалиция, проведен на 21.04.2020 г.

В тях, в противовес на пасивните мерки като плащането 60:40, безвъзмездното „грантово“ финансиране и кредитните облекчения, предложихме практически решения за откриването на нови работни места и задействане на крупни инфраструктурни обекти по подобие на Плана „Маршал“ след Втората световна война. (Прессъобщение на НФСБ от 21.04.2020 г. )

Предложихме конкретно:

1.Бюджетното финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение с приключено проектиране – пътища, магистрали и др. За 2020 са планирани 100 км на стойност 2.5 млрд. лв. и 260 млн. лв. за II и III-класни пътища

2. Ремонт на язовирни стени и съоръжения на стойност 500 млн. лв. с приключено проектиране. За спешен ремонт са над 400 язовира, класифицирани като опасни и над 2000 са за ремонт.

3. Спешни ремонти на рискови мостови съоръжения и виадукти с приключено проектиране – напр. по АМ „Тракия“ (5 броя на стойност 25 млн. лв.)

4. ВиК обекти с готови проекти – на стойност 1.8 млрд. лв.

5.Възобновяване на програмата по саниране на многофамилни жилища, блокове, кооперации – вече заявени 1.5 млрд. лв. с проекти по области и общини, както и чакащи одобрение за възлагане на инженеринг.

Днес, на срещата между министър-председателя и представителите на строителния бранш беше дадена зелена светлина по точки 1, 4 и 5 от нашата програма.

НФСБ обръща сериозно внимание и на необходимостта от спешен ремонт на язовирните стени и съоръжения с приключило проектиране, както и на опасните язовири, които застрашават живота на хиляди граждани.

Подобна е опасността и при чакащите от десетилетия ремонт мостове и виадукти по пътищата.

Като заостряме вниманието на Правителството върху тези две мерки, обезпечени с бюджетни средства, настояваме те да бъдат предвидени при евентуално бъдещо финансиране.

Приветстваме нашите коалиционни партньори за проявеното практическо мислене и здрав разум, като още веднъж настояваме и за спешни мерки при подпомагане на най-засегнатия отрасъл – туризма, внесени от НФСБ в Народното събрание на 27.04.2020 г.

Припомняме, че реална възможност за облекчаване на икономическата криза, причинена от пандемията, дават и предложенията за допълнителни държавни субсидии за насърчаване на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство, както и на преработвателните предприятия. Целта е да се увеличи българското производство и неговия дял на пазара.

Предлагаме също така попълване на държавния резерв с дълготрайни хранителни и други продукти с цел стимулиране производството от български предприятия.

НФСБ счита, че рязко трябва да се смени философията на борбата с епидемията – вместо с пасивни мерки по раздаването на пари на потърпевшите, да стимулира разкриването на нови работни места и пазари. За да остане нещо и след кризата за следващите поколения, не само – изхарчени пари.

От партията на Валери Симеонов внесоха в НС предложение за революционни промени в Закона за мерките и действията при извънредно положение за справяне с кризата в туризма28.04.2020г.
НФСБ предлага пакет от мерки за реална финансова помощ от страна на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции за справяне с кризата в сектора на туризма. Промените в Закона за мерките и действията при извънредно положение бяха внесени днес в деловодството на Народното събрание.

Първото предложение е държавата частично да поеме 60 % (при мярка 60:0) от заплатите на средносписъчния състав на фирми, които се занимават с туризъм спрямо юни, юли и август, миналата година. Става дума за до 1/3 от персонала, като изричното условие е фирмите да са редовни – да са плащали осигуровки и нямат никакви задължения. Срещу това работодателят поема ангажимента да запази работника до една година. В случай, че работникът бъде освободен преди тази 1 година, собственикът на фирмата връща получените суми на държавата.

Втората мярка дава правото на министъра на туризма да издава ваучери за настаняване в туристически обекти за най-малко 7 дни срок. Ваучерите са най стойност 210 лв. и могат да се използват само за вътрешен туризъм. Ваучерът е на стойност 210 лв., тъй като са предвидени по 30 лв. на ден, в рамките на 7 дни. В случай, че почивката е на по-висока цена, тя се доплаща от съответния работник или служител във фирмата.

Отново такива ваучери, но на стойност 100 лв. – държавата предоставя и на учащите се – за зелени училища, състезания, туристически посещения и др., като мярката да е валидна до 31.12.2021 г.

Целта е да се подпомогнат малките туристически обекти като къщи за гости, семейни хотели и други. По този начин да се упражнява натиск – обектите за настаняване да предлагат допълнителни бонуси като допълнителни дни за почивка (повече от предвидените 7 дни) за същите пари, за да се привлекат клиентите. Също така – да се стимулират и четири, и пет-звездните хотели за намаляване на цените, за да се възползват от тази държавна мярка.

В предложените законодателни текстове са описани механизмът за издаване на ваучери, както и начина за изплащане от Министерството на туризма.

Важно е да се уточни, че изплащането ще бъде възможно само след доказване, че притежателят на ваучера е нощувал не по-малко от 7 дни в мястото за настаняване чрез извадка от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

Следващата промяна задължава концесионерите и наемателите на плажове да предоставят безвъзмездно (безплатно) всички плажни съоръжения, съгласно одобрени схеми от Министерството на туризма. Срещу това те ще получат 50 % намаление на дължимата концесионна такса или наем.

На четвърто място – предлага се до 1 година след отмяна на извънредното положение Общинските съвети ще могат да променят или отменят туристическия данък.

Следващата промяна е намаляване на ДДС за всички оператори на туристически услуги на 9 % за период до 31.12.2021 г.

На шесто място – в предвидените 172 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за бизнеса (грантове) предимство да имат хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенции.

НФСБ предлага и удължаване на срока за връщане на платените екскурзии от страна на туроператорите към групите от 1 месец на 1 година поради тяхната финансова несъстоятелност към момента.

НФСБ предлага промените и посочва финансови разчети за тях:

1. По чл. 26 за изплащане на 60 % от заплатите са предвидени 46 146 000 лв. Тази сума да бъде заделена от предвидените 1.5 млрд. лв. по мярката 60:40, тъй като последната не намира нужната подкрепа.

2. По чл. 27 за изплащане на ваучерите необходимата сума е 657 160 000 лв.

3. За намаляването на концесионните такси на концесионери и наематели на плажове са нужни 4.5 млн. лв., като тази сума е налична в бюджета на Министерството на туризма от нереализирани реклами – т.е. тези пари няма да се търсят от държавния бюджет.

Така, общата стойност на мерките в полза на туризма е под 650 млн. лв. , срещу които се гарантират постъпления от няколко милиарда лева.

Данните сочат, че през летния сезон у нас от туристически услуги са се възползвали около 9 млн. туристи. С предложените мерки около 2.8 млн. осигурени лица, както и над 700 хил. ученици частично ще компенсират отсъствието на чуждестранните туристи, но ще спасят бранша от фалит.

Предложенията за промени в Закона са широко обсъдени и одобрени от основните организациите в туристическия бранш.

Изслушване в НС ще има, но това е безсмислен епизод от оперетата „механично заяждане“ на г-жа Нинова, казва Валери Симеонов28.04.2020г.
„Искането на БСП е пореден епизод от оперетата „механично заяждане“. Г-жа Нинова, която вижда съществуването си в политиката единствено като опит за противопоставяне с министър-председателя или с други думи – опит да свети с отразена светлина, за пореден път внася едно безсмислено предложение“.

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в ефира на ТВ Европа тази сутрин.

Той беше категоричен, че ако опозицията и Нинова са имали нужда от компетентна информация, свързана с разпространението на коронавируса – би трябвало да поканят на изслушване Щаба, главния здравен инспектор или някой от хората, които отговарят за това. Ако са имали нужда от изслушване на административните мерки и това какви мерки взима държавата – е трябвало да поканят здравния министър, на когото всички в НС вмениха правото да издава заповеди, свързани с противодействие на разпространението на заразата. „Но както виждате – опозицията не прави нито едното нито другото, а просто търси поредната оперетна сценка, която да бъде излъчвана по телевизиите“, заключи Валери Симеонов.

По думите му имаме сериозен щаб, съставен от професионалисти, който информира българските граждани сутрин и вечер. „Не познавам друга държава, в която това да се прави така“, подчерта лидерът на НФСБ.

Изслушване ще има – министър-председателят ще бъде в залата на НС, ние също. За да не продължат упреците в безотговорност и неуважение към политическия опонент, съобщи Валери Симеонов.

Позицията на НФСБ е, че когато има болест – трябва да се слушат лекарите.

„Аз бих препоръчал на някои мои колеги да на се изживяват като лекари, защото могат да си спечелят прозвището „Д-р Смърт“. НФСБ е за спазване на мерките в размера, мащаба и срока, които Щабът е решил. И приказките за прекратяване на извънредното положение преди това да е препоръчано от Щаба не е нищо друго, освен опит за подмазване на част от хората – или иначе казано – популизъм. Тези радетели за психическото здраве на гражданите, които са затворени в къщи, да не забравят, че психически болести имат живите хора. Мъртвите нямат нищо!“, подчерта Валери Симеонов.

НФСБ няма да подкрепи такава мярта, категоричен е лидерът на патриотичната партия28.04.2020г.
„Какво значи да отворим училищата за децата от 7 до 12 клас? Ще спомена само думите „коридор“, „междучасие“ и „тоалетна“. Там какво става? Това е безумие, убийство. Аз не мога да подкрепя такава мярка. НФСБ няма да подкрепи такава мярка. И това ще го заявим на Коалиционния съвет утре“. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Още от деня“ на БНТ тази вечер.

Той даде и друг пример – с отварянето на парковете за деца до 12 г. и спортуващи. „А какво правим с децата над 12 г., които с колелета се събират на големи групи? Кой и как ще ги контролира? Кой ще предпази техните родители, баби и дядовци от разнасянето на заразата? Та това е първия начин за разнасянето на коронавируса“, каза Валери Симеонов. Но добави, че това мярката с отварянето на парковете е тази, която най-малко може да критикува. По-опасно е отварянето на училищата.

Лидерът на НФСБ беше категоричен, че има Национален оперативен щаб, съставен от специалисти, които носят отговорност за своите решения. Те трябва да се слушат и техните указания да се изпълняват. Не може политици – специалисти по всичко да влизат в ролята на лекари, защото това може да се окаже фатално за България.

У нас ограничителните мерки бяха най-либерални, подчерта Валери Симеонов.

По думите му мерки като 60:40 са били подготвени от финансисти, а е трябвало да се обсъдят най-вече с бизнеса, с работодателите. „Бизнесът има нужда от реална подкрепа. Марката 60:40 трябваше да се прилага за откриването на нови работни места“, подчерта Валери Симеонов. „Държавата е в състояние на глуха защита – термин от бокса“, добави лидерът на НФСБ.

Той съобщи, че депутатите на НФСБ са внесли в Народното събрание днес пакет от мерки в помощ на туризма. Сред тях са намаляването на ДДС на 9 % на всички заети в сектора като временна мярка за срок от 1 година“, подчерта Валери Симеонов.

Други мерки предвиждат изплащане от страна на държавата на 60 % от заплатите до 1/3 от състава на фирмите от сектора – хората, които са гръбнака на всички туристически фирми. Валери Симеонов беше категоричен, че мярката важи за изрядните фирми.

Също така се предвижда и министърът на туризма да издава купони (ваучери) на стойност 210 лв. за вътрешен туризъм на в рамките на не по-малко от 7 дни на българските граждани и в размер на 100 лв. за ученици – за зелени училища, състезания и др.

Законовите промени на НФСБ задължават концесионерите и наемателите на плажовете да предоставят безплатно плажните съоръжения, като им се намалява на 50 % от плажната такса или наем.

До момента предложенията са подкрепени от няколко български асоциации от сектора – Национална асоциация „Българско Черноморие“, Съюз на хотелиерите, Национално сдружение на малкия и среден бизнес в туризма, Българска асоциация на собствениците в туризма, Българска асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

В този тежък период държавата трябва да разработи и задейства мащабен план за изграждане и завършване на големи инфраструктурни проекти в пътното строителство и БДЖ, енергетиката, ВиК, язовирите, е предложението, което лидерът на НФСБ Валери Симеонов направи.

НФСБ счита, че така ще се разкрият реално хиляди работни места и ще бъдат подпомогнати строителните фирми. Едновременно с това ще се създаде принадена стойност и така необходимата за развитието на държавата инфраструктура.

Мярката е реална помощ както за хората, които ще бъдат наети на работа, така и за държавата. Не просто даване пари на калпак, без каквато и да е остатъчна полза.

Председателят на НФСБ в Дупница Христо Христов дари маски и ръкавици на екипа на Многопрофилната болница „Свети Иван Рилски“ в града като жест на съпричастност към всички, които са на първа линия в битката срещу заразата на CОID 19.

Предпазни средства получиха и жителите на Дупница. Заедно с Христов в дарителската кампания се включи и секретарят на организацията на НФСБ в Дупница Гергана Васева. „В кризисна ситуация като днешната е важно да споделяме отговорността, да бъдем заедно и да помагаме“, подчерта Христо Христов.

Председателят на НФСБ в Дупница направи дарение от предпазни средства и за Дома за стари хора в Кочериново.

Дарителската кампания в подкрепа на борбата срещу коронавируса, която народните представители на НФСБ започнаха още през март, предоставяйки респираторен апарат на Инфекциозна болница в София – продължава. Заместник-министри от квотата на патриотичната формация, областни управители и техните заместници от различни градове на страната, общински съветници и активисти продължиха инициативата, предоставяйки с лични средства предпазни материали и оборудване на местните болници.

Във времето на криза начело на доброволците в Котел застана общинският съветник от квотата на НФСБ в листата на ГЕРБ Захари Стоянов. Всички те помагат на възрастните хора в градчето. Сред хората, които се грижат за възрастните хора, е и председателят на НФСБ в Котел Живко Тодоров.

Припомняме, че доброволец на Социалния патронаж в Бургас стана и народният представител от НФСБ и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Валентин Касабов.

Председателят на общинската структура на НФСБ в Камено – инж. Иван Кузманов, направи второ щедро дарение в полза на УМБАЛ-Бургас. Финансовата подкрепа, която той оказва на лечебното заведение, до този момент е на обща стойност 40 хиляди лева.

Сега земеделският производител от Русокастро предостави 11 хиляди лв, като само преди седмица той първи се отзова в подкрепа на болницата с парични средства в размер на 29 хиляди лева. Желанието му е новото дарение да бъде разпределено за закупуването на предпазни средства и защитни облекла, както и за допълни възнаграждения за медицинския персонал, който води борбата с Ковид-19 на първа линия.

Кузманов се доверява напълно на преценката на директора на бургаската болница доктор Бойко Миразчийски за правилното администриране на финансовата подкрепа.

От своя страна, доктор Миразчийски прие с благодарност дарението и уточни, че средствата ще бъдат в помощ и за закупуването на жизненоважна апаратура за болницата.

По думите му, УМБАЛ – Бургас има нужда от инфузионни помпи, пациентски монитори, както и от фибробронхоскопи, и част от дарението на Кузманов ще бъде разпределено именно за закупуването на тази изключително важна апаратура.

През март деветимата народни представители от партията на Валери Симеонов дариха цялата си заплата за закупуването на респиратор, който дариха на Инфекциозна болница в София03.04.2020г.
Народните представители от Националния фронт за спасение на България взеха на свое заседание решението да даряват половината от заплатата си в специалния фонд на Министерството на здравеопазването за справяне със заразата от CОID 19.

През март деветимата народни представители от партията на Валери Симеонов дариха цялата си заплата за закупуването на респиратор, който дариха на Инфекциозна болница в София.

Наред с това те закупиха с лични средства предпазни облекла и ги предоставиха на здравните заведения по избирателните си райони във Видин, Бургас, Пловдив, София, Варна.

Общински съветници на НФСБ, областни управители и техните заместници, заместник-министри от квотата на НФСБ също направиха лични дарения на болници, предоставяйки им нужните защитни облекла и предпазни медицински шлемове.

Поздрави

Депутатите от партията на Валери Симеонов внасят промяна в Закона за мерките при извънредно положение02.04.2020г.
НФСБ категорично се противопоставя в тежките условия на пандемия лекарствени лобита да дерат кожата на обеднелите пациенти. Депутатите от партията на Валери Симеонов внасят промяна в Закона за мерките при извънредно положение, с която скъпоструващите и нови лекарства, които лични лекари масово изписват, да могат да бъдат заменяни с техни по-евтини и качествени аналози – т.н генерици. Това са доказани във времето лекарства, за които не се плащат лицензи и патенти, като, например, добре познатите от нашето детство аспирин, аналгин-хинин и депосулфамид, с които успешно бяхме лекувани всички.

Пред БНТ, в предаването „Още от деня“ Барис Ячев – зам.-председател на НФСБ и народен представител припомни, че замяната на скъпите лекарства с евтини генерици е мярка 452, записана в Програмата за управление по предложение на Валери Симеонов още след съставянето на правителството. До този момент обаче тя не е изпълнявана.

Нещо повече – преди седмица Министерството на здравеопазването публикува за обсъждане промяна в Наредба № 4, която да позволява използването на генерици при желание от страна на пациента.

„За наше изумление наредбата беше свалена в края на същия ден!?“, посочи Борис Ячев. Той направи връзка между острата реакция на Българския лекарски съюз, изразена по това време и свалянето на промените.

„Не ми се иска да вярвам, че Министерството на здравеопазването се е огънало и е предпочело пред интереса на някои лекарски лобита да жертва интереса на българския пациент. НФСБ ще внесе промяна в Закона за извънредните мерки, която да позволи замяната на скъпи лекарства с евтини генерици“, каза Борис Ячев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов по-рано подчерта, че някои лични лекари са мотивирани от фармацевтичните гиганти да предписват скъпи лекарства. „Срещу това те биват пращани на безплатни екскурзии и симпозиуми по екзотични острови. А в Германия е забранено лекарите да получават дори кутия бонбони от доставчиците на лекарства, като това е строго наказуемо и по закон за това се лежи в затвор“, каза Валери Симеонов.

„Така, в условията на тежка здравна криза, прерастваща във финансова, НФСБ ще помогне на хората да спестят средства от лекарства, без да се влоши качеството на лечението. Не е нормално в държави с далеч по-висок стандарт хората да дават по-малко пари за лекарства“, каза Борис Ячев. И даде пример с Германия, където 75 % от лекарствените средства, които се продават, са по-евтини генерици.

По отношение на актуализацията на бюджета и удължаването на срока за извънредното положение Борис Ячев заяви, че НФСБ ще ги подкрепи, въпреки, че не са били обсъдени предварително, както изисква коалиционното споразумение.

„Този път народните представители от Националния фронт за спасение на България подкрепят ветото на президента по Закона за мерките при извънредно положение. Подкрепяме го, макар и с огромна „доза отвращение“. Това заяви зам.-председателят на НФСБ и зам.-председател на ПГ „Обединени патриоти“ Борис Ячев по време на извънредното заседание на Народното събрание днес.

„Преди всичко става ясно, че това е поредния непохватен опит на президента за политически PR. Част от поредицата неумели стъпки да преодолее политическата и социалната изолация, в която сам се постави. И то изолация по –голяма от тази, която Щабът наложи с обявяване на извънредното положение на всеки български гражданин“, посочи Борис Ячев..

„В същото време считаме, че така предложения текст по параграф 12 от колегите от БСП, където се изброяват мерките за борба със спекулата е не само в грубо противоречие с икономическите механизми и с принципите на свободния икономически пазар, но и ще създаде възможност за изключително висока степен на административен произвол срещу дребния и среден бизнес – онази част от българското общество, българските предприемачи, които са най-уязвими в моменти на криза. Защото, да не забравяме, че в момента приоритет на правителството, на българския Парламент е запазването на здравето и живота на българският гражданин. Когато тази криза отмине обаче – ние трябва да мислим и за възобновяване на икономиката. А тя може да бъде възродена само и единствено с участието на средния и дребен предприемач“, подчерта зам.-председателят на НФСБ.

„Смятаме, че в този закон чисто тезисно трябва да се даде възможност и свобода на институциите да си вършат работата“. Това заяви зам.-председателят на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на обсъждането в пленарна зала днес на Закона за мерките по време на извънредно положение.

По думите му може най-общо да се определи, че Народното събрание дава право за ограничаване и спиране на дейността на заведения, търговски обекти, образователни институции и органи, и дейности, свързани с това, масови мероприятия, задължително в това число и религиозни. „Не трябва да се правим, че не виждаме как една и съща лъжичка се пъха в устата на тоз и на оня и след това си говорим, че тя била свещена и нямало да допринесе за разпространяване на заразата“, каза Валери Симеонов.

Той подчерта, че задължително ще трябва да се вкара и още нещо – правото за ограничаване на свободното движение на хора, моторни превозни средства, включително и въвеждане на полицейски час, което институциите да имат възможността да преценяват и прилагат. „Защото виждаме как държави, които са закъснели след България с въвеждането на извънредно положение прилагат тези мерки – малко панически, малко на пожар – но правилно“, добави Валери Симеонов.

„Чисто и просто да се даде правото на институциите да са свободни във вземането на мерки. Така, както в една ситуация на война Народното събрание не определя часа, мащаба и посока на военните операции, а тази отговорност е възложена на щаба, който ръководи действието на въоръжените сили. Ние сме, както всички казахме вече няколко пъти, сме в състояние на война с един невидим враг, така че ситуацията е почти аналогична“, каза още зам.-председателят на НС.

„Отново ще кажа – всички тези текстове не трябва да са толкова детайлни, а просто Народното събрание да приеме да гласува едни общи постановки, като дава съответно възможност за свобода на действие на съответните институции. Да опростим този закон, но да дадем ясни правомощия на съответните институции да действат в режим на извънредно положение“, призова колегите си Валери Симеонов.

Поклонението ще е на 9 март /понеделник/ от 11.00 часа на жп гара Буново пред паметника на загиналите при терористичния акт06.03.2020г.
По повод 35-тата годишнина от кървавия атентат на жп гара Буново партия Национален фронт за спасение на България ще почете паметта на невинните жертви на протурския тероризъм.

Поклонението ще е на 9 март /понеделник/ от 11.00 часа на жп гара Буново пред паметника на загиналите при терористичния акт.

Ще присъстват зам.председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, народни представители от НФСБ, членове и симпатизанти на родолюбивата формация.

„Не е имало чадър над Васил Божков. По-скоро е било друго. Имало е страх. У всички”. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в Сутрешния блок на БНТ в разговора за внесените от него и народните представители от НФСБ промени в Закона за хазарта, които забраниха частните лотарии и оставиха дейността единствено в ръцете на държавата. По думите му като се говори за Божков в София се носят градски легенди за това колко хора са застреляни или увредени. „Заедно с подкупите, които са давани, за да се стигне до това ощетяване на бюджета на държавата”.

„Хазартната игра може да бъде сравнена със зависимостта от наркотици. Тя може да коства и човешки животи”, подчерта лидерът на НФСБ, говорейки за необходимостта от законови промени.

По думите му информацията, която е излязла в края на декември за вътрешнофирмения скандал между оператора на най-големите частни лотарийни игри Васил Божков и неговите съдружници братя Найденови е спомогнала, дала е допълнителен тласък промените в Закона за хазарта да бъдат внесени. „Тогава бяха изнесени данни за ощетяване на държавния бюджет с 250-260 млн. лв. Сега се говори за много по-големи суми. Явно става дума за мащабна корупционна сделка, която е ощетявала държавния бюджет”, посочи лидерът на НФСБ.

Говорейки за случая със съдия Андон Миталов, Валери Симеонов подчерта, че държавата ни е най-заинтересована да покаже, че обществото ни е безкомпромисно и не толерира престъпността и корупцията. А не да чака посланик Херо Мустафа. „Навсякъде, в целия свят има корупция – въпросът е да има ефикасна борба срещу нея”, посочи лидерът на НФСБ.

На въпрос на водещата, след Андон Миталов, очаква ли да излезе и име на политик, Валери Симеонов отговори с контравъпрос: „А вие защо не допускате, че може да излезе някой телевизионен водещ?” После посочи имената на Антон Хекимян и водещия на новините на BT Венелин Петков и каза: „Какви са тези хора, на които им е казана на 15 декември цялата история на братя Найденови и престъпната схема на Божков с ощетяването на държавата със стотици милиони левове и те са мълчали? Ако бях на мястото на Прокуратурата щях да ги привикам, защото узнавайки престъпление, те са си замълчали”, каза Валери Симеонов. По думите му срещу корупцията човек да се бори на всички нива, дори и срещу даването на 20 лв. на катаджията – нещо, което обществото ни толерира, подчерта Валери Симеонов.

„Група зелени рекетьори се опитват да накарат държавата да забрани работата на 43 действащи ВЕЦ и те да бъдат разрушени.”. Това заяви в коментара си за внесените от него и депутати от НФСБ промени за ВЕЦ Валери Симеонов. По думите му става въпрос за инвестиции в 43 от общо близо 160 ВЕЦ у нас.

„Не само инвестиции. Това са централи, които са получили всички необходими разрешителни, когато са били изграждани и са отговаряли на абсолютно всички изисквания. Единственият им грях днес е, че им е изтекъл срока, разрешителното. И сега група зелени рекетьори се опитват да накарат държавата да им забрани работата”, посочи Симеонов.

„Спортният тотализатор , който има приблизително 10 пъти по-малко приходи от частните лотарии е платил за 2019 г. 25.2 млн.лв. Националната лотария е платила 19.7 млн.лв. Значи имаш 10 пъти повече приходи и плащаш с 30 % по-малко, от колкото е платила малката, държавна фирма?“ Тези данни за дисбаланса в платените такси от лотария изнесе лидерът на НФСБ и вносител на промените в Закона за хазарта Валери Симеонов в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви на 23 януари.

Стана ясно и това, че през миналата година Национална лотария е печатала талоните си в Индия.

Валери Симеонов беше категоричен, че не става дума за координирана акция срещу частната лотария или пък за отнемане на бизнеса от един, за да бъде даден на друг. „Това е мой личен ангажимент – да направя всичко възможно, за да бъде ограничена тази епидемия – търкането на билетчета. Да бъде пресечена тази масова зависимост – тъй като хазартна дейност се извършва без ограничения, по супермаркети, лавки, бензиностанции. Свидетели сме на това как майка купува на детето си талонче да търка, за да спечели нещо, как непълнолетни си купуват сами, как пенсионери, заради трудния си живот, дават последните си стотинки за талонче, отивайки в магазина за мляко. Знаете, че аз внесох законопроект за хазарта още преди година и половина“, подчерта Валери Симеонов.

„С предложените промени държавата ще ограничи тази дейност, която сега се извършва навсякъде без ограничения. Естествено с това целя и политически дивидент, защото знаете кой е основният спонсор на ДПС. На въпроса на водещата: Кой, Валери Симеонов отговори: Говори се, че това е собственикът на „аfkа“.

Той отново повтори, че с направените и тогава, и сега промени се цели да има повече пари за спорта и опазване здравето на хората. И в това държавата трябва да има ангажимент.

Комисията по хазарта си е затваряла очите за поредица от престъпления. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Здравей България“ на Нова телевизия на 24 януари.

Той даде конкретни примери: „Извън лотарията – според сега действащия закон е забранено да има хазартни зали, казина и всякакви други форми на залагания и хазартни игри в радиус, по-малък от 300 метра от учебно заведение. В същото време казиното в хотел „Интерконтинентал“ /бившия „Радисън“/ се намира на 50 метра от Руската гимназия. И в момента продължава да действа!“, посочи Валери Симеонов.

Той даде пример и с 32 гимназия, която се намира на бул. „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“. „На задния вход на тази гимназия е ул. „Софроний“, през улицата, на 10 метра има и казино, и бинго. Умишлено са направени там, където има млади хора, деца, неукрепнали психики“, каза Валери Симеонов.

На трето място той посочи факта, че не се контролира продажбата на талони на лица до 18 години. „Двете частни лотарийни фирми са прехвърлили продажбата на талоните на своите дистрибутори, които нямат ангажимента да следят на кого продават. Вие сте свидетели как деца си купуват талони. Тук комисията също си затваря очите“, посочи Валери Симеонов.

„За годишните отчети да не говорим. Годишните отчети на тези две частни фирми видели ли сте ги? Публикувани са нечетими. Има една голяма бяла лента по вертикал върху сумите, които трябва да бъдат отчетени и да се платят таксите. Как Комисията по хазарта е публикувала документи, които не са четими“, попита лидерът на НФСБ.

На пето място той посочи заплащането на по-малка такса от двете частни лотарийни фирми, което беше установено.

Той съобщи и един факт, който не е коментиран досега: „Талоните, които се продават, имат статута на ценни книжа. Те трябва да имат най-малко два защитни знака. Кой контролира тези талони? До момента никой. Оказва се, например, че за миналата година талоните на Национална лотария са печатани в Индия. Някой да е проверил колко талони са декларирани, че са пуснати в оборот и колко реално са продадени?“, попита Валери Симеонов.

Той беше категоричен, че върху хазарта не е упражняван контрол.

Представители на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива посрещнаха с аплодисменти днес Валери Симеонов, минути след като преди това вътре, в зала народните представители приеха промените в Закона за горивата.

Малките търговци на горива изказаха благодарност на лидера на НФСБ и колегите му народни представители Валентин Касабов, Борис Ячев, Христиан Митев за подкрепата им през последната година и половина. С направените днес от Парламента промени отпадат завишените изисквания за капитал и банкови гаранции към малките търговци, както и законовите текстове, които по думите им ги обричаха на фалит.

„Малките успяха да победят големите – видя се, че в България монополите и олигарсите не са толкова силни, колкото си мислеха“, заяви пред хората Валери Симеонов.

По думите му приетият преди година и половина закон буквално е заплашвал да бъдат ликвидирани всички малки участници в бранша за доставката и продажбата на горива, за да бъде цялата дейност предоставена на един-двама монополисти – големите вериги бензиностанции.

„Слава богу, тези текстове бяха отхвърлени. Със законовите промени, направени днес, обсъдени преди това с малките търговци на горива – бизнесът им е запазен“, подчерта Валери Симеонов.

Лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организират само и единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Тази ключова промяна предлагат в Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов и народни представители от Националния фронт за спасение на България, внесен в Народното събрание на 16 януари.

Предлага се също органите на управление на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре ще се гарантира тези органи да са финансово отговорни.

Нещо повече – с оглед на това, че на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ е възложено за организира лотарийни игри, с приходите от които да се финансира българският спорт – както професионален, така и масов, спорт за хора с увреждания, спорт в училищата – приходите за всички тези дейности ще се увеличат и това ще подобри условията за спорт като цяло.

Сега действащата уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти към финансирането на спорта.

Третото предложение е свързано с въвеждане на забрана за продажба на талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийните игри да се осъществява от търговски обекти, които са разположени близко до учебни заведения.

Този тип игри се утвърдиха като най-масовите на българския пазар като тяхното разпространение е свързано и с провеждането в електронните медии и интернет на агресивна по своята същност реклама. Това до голяма степен влияе на подрастващите, които са уязвими група, която трябва да бъде предпазвана от възможността за създаване на хазартна зависимост.

На практика в търговските обекти не се извършва стриктен контрол по отношение възрастта на купувачите и мярката ще възпрепятства възможността, ученици да придобиват такива талони по време на междучасия, посочват вносителите.

„Нашата позиция – и ние я изразихме на Коалиционния съвет е, че не по този начин трябва да се потушава общественото напрежение. Арестът на министъра по никакъв начин няма да допринесе за каквато и да било промяна на язовира и водоподаването.

От друга страна, аз бих определил вината на Нено Димов не като лична, а по-скоро като механична. Като една много малка част от вината на длъжностните лица, които са подготвяли тези графици. Но тези неща не се обясниха на хората. Просто по един установен метод за потушаване на общественото напрежение се набеляза изкупителната жертва“.

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Още от деня“ на БНТ в четвъртък вечерта.

По думите му съдебното решение за Нено Димов още от самото начало е тръгнало с много шум и напрежение, и с много грешни данни. Като, например, казаното от Специализираната прокуратура, че яз. „Студена“ е собственост на МОСВ, посочи Валери Симеонов. „Не приемам решението на Специализирания съд. Смятам, че то е продиктувано от обществен натиск. Добър ден, правосъдие! Е, тогава нека улицата раздава присъди“, каза лидерът на НФСБ.

„За да напуснем коалицията – трябва да има сериозни причини, свързани с управленската програма, под която сме се подписали. Аз не съм се подписвал за водния обем на язовир „Студена“, „Пчелина“ или който е да е бил язовир. А под управленска програма“. Така Валери Симеонов отговори на въпроса на водещата дали недоволството на малкия коалиционен партньор ще е основание за разваляне на коалицията.

Ще имаме заседание с коалиционните ни партньори за изпълненото и неизпълненото от програмата ни и тук имаме сериозни забележки, съобщи Валери Симеонов. И даде примери с битовата престъпност, повишаване на доходите – пенсиите, справянето с маргиналните групи, патриотичното възпитание.

„Но тези неща се решават с разговор, с диалог. Търсим този диалог. Когато стане невъзможен – ще дойда и ще ви кажа: Дотук бяхме с коалицията“, каза Валери Симеонов.

Той съобщи, че по-рано в четвъртък, заедно с колегите си от НФСБ, е внесъл в Народното събрание промяна на Закона за хазарта. „Това е моя ангажимент срещу тази съвременна проказа – хазарта. Доказана зависимост и болест“, посочи лидерът на НФСБ. Той припомни, че през юни 2018 е внесъл с колегите си от НФСБ проект на Закон за хазарта.

„Сега внасяме по-усъвършенстван вариант, в който предлагаме НС тотално да забрани лотарията като вид хазартна игра за частни фирми. Лотарията трябва да бъде възложена единствено на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, което има задължението да насочва 50 % от приходите към спорт, образование, култура“, посочи Валери Симеонов. То добави, че предложението за законодателна промяна предлага в радиус от 300 метра от училища да има забрана на предлагания на лотарийни билети. Искаме да се лицензират всички места, където се предлагат и търкат билетчета, посочи още Валери Симеонов.

В коментара си за приетия на първо четене в НС т.н Закон за горивата Валери Симеонов заяви, че с подкрепата си народните представители са показали, че мислят за дребния и среден бизнес и заяви надежда това да бъде така и на второ четене. Той припомни, че през средата на 2018 г. е бил приет един лобистки закон в полза на монополите и големите картелни фирми.

Припомни още, че като вицепремиер е излязъл да защити малките собственици на бензиностанции и търговци на горива и че оттогава НФСБ работи в посока на това да бъде защитена справедливостта и се даде възможност да има и дребен, и среден бизнес.

„България има свое ярко лице пред света с две неща – културата и спорта|. Те са запазената ни национална марка“, каза при награждаването депутатът от НФСБ12.12.2019г.
„Вие сте най-силните посланици на България по света“. С тези думи председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44 Народно събрание и народен представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов се обърна към спортистите, възпитаници на Национална спортна академия.

По традиция Академията отличи на специална празнична церемония „Спортист на НСА“ най-изтъкнатите си състезатели и треньор за 2019 година, постигнали успехи на световни, европейски и държавни първенства.

„Златните момичета“ от националния отбор по художествена гимнастика, които са студентски в спортната Академия бяха отличени за изключителните им постижения през годината и за издигане престижа на висшето училище.

Наградата, заедно с ректора на НСА проф. Пенчо Гешев, връчи Славчо Атанасов. Почетни плакети получиха гимнастичките от националния ни отбор – индивидуално, студенти във факултет „Спорт“ на НСА Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова.

„България има свое ярко лице пред света с две неща – културата и спорта|. Те са запазената ни национална марка“, каза при награждаването Славчо Атанасов.

Той поздрави студентите и състезатели за упорития им труд, защото до медала се достига с цената на много усилия.

„Знам, че не е лесно – но пък, както са казали римляните „Pеr аspеrа аt аstrа“ или „Чрез трудностите към звездите“, каза Славчо Атанасов.

Председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта присъства на представянето на фотоизложбата „Моменти на слава“, открита непосредствено преди церемонията от ректора на НСА проф. Пенчо Гешев и Джонг Джин-Кю – извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в България.

„Моменти на слава“ е посветена на спортните успехи на състезателите от двете държави в периода между Олимпийските игри в Сеул през 1988 и Пьонгчанг през 2018 година.

Кой ще е този луд управител на фирма, който ще направи дарение за опозиционна партия, посочи лидерът на НФСБ11.12.2019г.
Всичко, което се разви в Народното събрание при дебата за партийните субсидии беше съвсем естествено. Гласуванията сами по себе си също показват, че няма никаква предварителна договореност. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Плюс минус“ на Нова телевизия днес.

Той определи твърденията, че е посредничил в договорката между ГЕРБ и БСП и че част от тази договорка е поста му в НС като фантастична теория на един представител на ДПС, теория съшита с бели конци.

По думите му въпросът от референдума за партийна субсидия от 1 лев може да бъде перефразиран така: Искате ли еднопартийно управление в България? Искате ли да се върнете времето на Тодор Живков?

При положение, че няма държавно субсидиране, а има отворено финансиране от фирми и физически лица, той заяви: „Кажете коя ще е тази фирма, кой ще е този луд управител на фирма, който ще даде пари на някоя опозиционна партия? Ще има ли такъв, който ще иска да ликвидира фирмата си, да не бъде допуснат повече до обществена поръчка или до конкурс? Трябва да кажем ясно на хората, че финансиране чрез дарения от фирми и физически лица е възможно само за управляващата партия. Всички други партии ще бъдат оставени на издихания – при едни избори те нямаше да имат пари за листовки, какво остава за участия в телевизионни диспути“, посочи Валери Симеонов.

„Г-н Борисов по този начин искаше да остави големия си опонент БСП без средства. Тъй като е известно, че управляващата партия винаги ще има средства от дарения“, каза Валери Симеонов.

Той подчерта, че въпросът за субсидирането на партиите е проблем и на ЕС и посочи, че както Организацията за сигурност и сътрудничество, така и обединението на държавите срещу корупцията е поставило остро темата.

С Корнелия Нинова по тази тема, в навечерието на дебата Валери Симеонов не е разговарял.

„Но непосредствено преди изборите имахме едно запитване към БСП при гласуването на член 64 – тъй като те са за запазване на партийната субсидия – ще бъдат ли депутатите им в залата за гласуване. Отговорът беше – да. Други разговори не е имало“, посочи Валери Симеонов.

Той още веднъж подчерта, че по време на разговорите с ГЕРБ ултиматуми от страна на патриотите не са поставяни. „Обсъдихме ситуацията, в която бяха отхвърлени членовете от 67 до 95 в Закона за бюджета. С гласовете на всички партии. Бюджетът не можеше да бъде саботиран, тъй като всичко до член 64 щеше да си бъде прието, а всичко, което не беше прието – щеше да си остане във вида, в който е било предходната година. Така, че България нямаше да остане без бюджет“, каза Валери Симеонов.

В хода на обсъждането с ГЕРБ по думите му на всички е било ясно, че по-добре би било да има някаква субсидия.

„Отново ще кажа: Не е имало рекет. Ние не сме поставяли въпроса, че няма да гласуваме бюджета. Защото сме лоялен коалиционен партньор. При включването си г-н Борисов също се съобрази. Реши се да се прегласува решението за 8 лева субсидия, защото то беше гласувано само веднъж в зала и по Правилник имаше основания за повторно гласуване. Фактът, че 183 души подкрепиха това в залата показа, че това е решението на мнозинството. И даде ясен знак, че трябва да се спре със залитането към популизма“, заключи Валери Симеонов.

Повод са протестите от последните дни срещу избирането на лидера на НФСБ за зам.-председател на Народното събрание29.11.2019г.
Граждани се събраха в 12,30 ч. пред парламента на митинг в подкрепа на Валери Симеонов. Повод са протестите от последните дни срещу избирането на лидера на НФСБ за зам.-председател на Народното събрание.

От партията съобщиха, че събитието е свикано от браншови организации.

На митинга присъстваха т.нар. жълти жилетки – представители на малките търговци на горива. Там бе и председателят на „Българска домашна ракия“ Петко Събев, който създаде сдружението след законодателни предложения в миналия парламент срещу дребните производители на алкохолното питие. Тогава Симеонов защити засегнатите от промените.

Протестиращие издигнаха плакати с лозунги „Долу ръцете от Валери“, „Валери – смел и честен патриот“, „Валери – патриот на дело, не на думи“.

Един от тях изреждаше в каква посока са усилията на лидера на НФСБ: оградата с Турция, борба с корупцията, тишина в курортите и подкрепа на бизнеса.

Депутати от НФСБ излязоха да подкрепят контрапротеста пред парламента. Сред тях бяха Валентин Касабов, Борис Ячев, Христиан Митев, Петър Петров, Росен Живков.

Таня следи новините и се чувства зле от медийното демонизиране на лидера на НФСБ. Наясно е, че исканията на майките в момента са чисто политически…29.11.2019г.
Иван Станимиров Пенчев е на 10 години, от средецкото село Дебелт. Роден е с дефицит на слуха близо 80 процента, имало е опасност да остане завинаги глухоням. Още от деня, в който чуват тежката диагноза обаче, родителите му водят тежка, упорита и на моменти и непосилна борба, за да променят съдбата му към по-добро.

В най-труден момент, когато са отчаяни, им помага Валери Симеонов.

Първият кохлеарен имплант на Иван е поставен през 2011 г., когато детето е само на две годинки. Това е единственият начин той да чува. В началото всичко излежда нормално. Възприемайки звуците, детето постепенно започва да развива и речта си. Проблемите започват на третата година след поставянето на импланта.

„Кабелчето пречупено и прекъсва. И детето не чува. Батериите падат, понеже държачът вече е износен. Отново проблем. Всички тези части струваха немалка сума, но ние някак се справяхме в семейстното. Докато един ден се счупи по-главната част, процесорът, който струва 3 000 лева. Приехме доста трудно, намаше как да се справим“, разказва майката на Иван Таня Пенчева.

Детето вече е било свикнало със слушалката, изнервяло се, че не чува и непрекъснато плачело майка му да му я поставя на главичката. При неговия силно увреден слух тези останали 20 процента представляват шумове, които нормалните хора не могат да понасят, обяснява Таня.

Към този момент семейството е в много тежко състояние. И двамата родители са останали без работа, а освен Иван, който има нужда от по-специални грижи, имат и още една дъщеричка.

За да набавят част от парите за процесора, решават да продадат колата си. Техни близки обаче ги разубеждават. Иван има нужда от рехабилитация 4 пъти седмично, освен това ходи задължително и на логопед. Тези посещения са в Бургас и без кола биха били невъзможни.

Тогавашната кметица на Дебелт Иванка Ангелова, трогната от съдбата на момчето, свързва родителите му с Валери Симеонов.

„Нямах друга надежда. Да си призная, даже не очаквах, че той толкова бързо ще реагира и ще ми помогне. Още на другия ден след разговора ни, г-жа Ангелова ми звънна и ми каза, че г-н Симеонов ме чака в офиса на телевизия СКАТ.

Няма да забравя този ден. Отидох веднага. Очаквах, че ще ми отпусне някаква сума, но тя ще бъде малка. Със собствени сили бяхме събрали малко над 1 000 лева. Той ме попита колко ми трябва. Отговорих му – 1820 лв. Каза ми да изчакам 10 минути.

Мислих, че ще ми иска документи, с които да докажа, че детето ми действително се нуждае от тези пари. Вместо това, той дойде с договор за дарение, на който пишеше, че Валери Симеонов ми дарява 2 000 лева. Гледах го и не знаех какво да кажа. Бях останала без думи. Каквото и да кажа сега, то няма опише благодарността, която изпитвам към него“, разказва Таня.

Жената веднага поръчала скъпата част на импланта, а с останалите 180 лева купила батерии, които също са скъп консуматив, закото се налага много често да се сменят.

Валери Симеонов е Човек с главно Ч, казва Таня. В единствената си среща с него тя е усетила добрината му. Казва, че в негово присъствие се чувствала спокойна, защото видяла, че е земен човек.

Ето какво мисли Таня за днешните протести на майките на деца с увреждания, които искат оставката на Валери Симеонов като заместник-председател на парламента:

„Няма как да ги подкрепя. Моето дете също е с увреждане, но мястото ми не е сред тези жени на площада пред Народното събрание в София. Моето място е при детето ми, което има нужда от мен. При това, той е сровнително самостоятелен. Не мога да си представя другите майки, чиито деца са приковани в инвалидни колички, откъде намират време, енергия и пари да ходят да протестират. Кой гледа през това време децата им, на кого ги поверяват, как така се доверяват на други хора!

Бих им казала, че на първо място е здравето и спокойствието на детето. Ако те мислят, че с тези протести и с това нагрубяване ще могат да улеснят своето ежеднение, бъркат. Аз не виждам полза от гнева и озлоблението, които демонстрират. През това време те биха могли да направят нещо много по-полезно за себе си и за децата, вместо да стоят на площада.“

Таня следи новините и се чувства зле от медийното демонизиране на Валери Симеонов, от едностранчивото представяне на фактите и от манипулирането на обществото. Наясно е, че исканията на майките в момента са чисто политически, защото те нямат никакви претенции за по-добър живот на децата им, примерно, а искат оставки на депутати.

При това на същите депутати, които преди една година гласуваха майките на деца с увреждания да имат право на асистент, да получават повече пари и да имат повече права. Това не е чистоплътно, категорична е Таня.

Малкият Иван е само един от случаите, в които Валери Симеонов е оказал лична помощ, без да парадира с това. Преди дни ви разказахме за Пенко Петров от Ямбол, който е претърпял няколко операции на тазобедрените стави, средствата за които са дадени от лидера на НФСБ. Това са все прояви на човещина, за които трябва наистина голямо сърце!