Валери Симеонов: Природни бедствия e имало и ще има – важното е да се предприемат бързи и адекватни действия от управляващите

Няма поражения по оградата с Турция – наводнени са няколко участъка, но съоръжението е здраво. Само две платна в момента се отремонтират – 8 метра от общо 230-километровата ограда. Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски в отговор на въпрос на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов има ли поражения по защитното оградно съоръжение вследствие на наводненията.


Симеонов зададе този въпрос, припомняйки силните валежи отпреди 3 години с дебит от 170 литра на квадратен метър. „Тогава една представителка на опозиционна партия (имайки предвид Елена Йончева от БСП) проведе изключително агресивна, манипулативна кампания за дискредитиране на оградното съоръжение с Турция – с фалшифицирани снимки по повод на това, че на няколко места, в изключително тежкия терен на Странджа, оградата беше отнесена от водната стихия. Природно съвпадение – сега, в района на Малко Търново дебитът на валежите отново е 170 литра на квадратен метър“, посочи лидерът на НФСБ. Както стана ясно от отговора на министър Терзийски обаче – съборени участъци от защитното съоръжение няма.
В страната днес валежите са два пъти по-малко, от порядъка на 60-70 л. на квадратен метър – и при тези валежи бяха отнесени мостове, прекъснати пътища, нанесени тежки поражения върху сградния фонд и земеделските земи, посочи още Валери Симеонов.


„Природното бедствие не се съобразява с политическата конюнктура и с това кой управлява държавата. Валежи е имало и ще има. Важното е да има адекватни действия. Слава богу, че имаме министри, които знаят какво правят и могат да го обяснят“, посочи Симеонов след изслушването на четирима министри за ситуацията в страната след обилните валежи и предприетите действия от отговорните институции.

По думите му, всякакви опити да се хвърля упрек за действия за преодоляване на последствията от природните бедствия са елементарна, повърхностна политическа акция.
Лидерът на НФСБ отбеляза, че никой не може да предвиди в какъв мащаб ще бъде природното бедствие. „Някой най-накрая трябва да каже на хората, че когато са планирани канализациите на градовете, те са проектирани за други климатични условия и по-малко количество вода. Тогава е нямало такива валежи. Язовирите и каскадите също са планирани за един средногодишен приток на вода.

„Хубавото е, че след спешните действия и законовите промени през 2018 г., в момента няма скъсани стени на язовири, продължават ремонтите и резултатите са налице. Нямаме „Цар Калоян“ (тогава заради некомпетентността на Емел Етем, министър в коалиционното правителство на ДПС, БСП и НДСВ загинаха осем души), уважаеми колеги от БСП и от ДПС“, заяви зам.-председателят на НС.

„Какво да се направи, когато къщата е построена на естествен водосбор при голям валеж и гражданинът не си е платил 100 лева, за да я застрахова за цяла година. С тази сума всички щети ще бъдат покривани от застрахователя, а не от държавата, т.е. от общите данъци на хората. Това трябва да се обяснява, трябва да се работи в посока повишаване на общата застрахователна култура на българското общество, която е ниска. А не да се превръща природното бедствие в повод за политическа атака“, посочи още Валери Симеонов.