Христиан Митев в БТВ

Христиан Митев, НФСБ: „Изправи се! Мутри вън!“ спасяват от съд обвиняеми за тежки престъпления

Христиан Митев, НФСБ: „Изправи се! Мутри вън!“ спасяват от съд обвиняеми за тежки престъпления 

„Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които депутати на „Изправи се! Мутри вън!“ внасят, отварят опасно вратата пред обвиняеми за тежки престъпления. Тези поправки са вредни за България. Имаме сериозни съмнения за конфликт на интереси“. Това заяви в студиото на БТВ зам.-председателят на Правната комисия в 44 НС и член на ръководството на НФСБ Христиан Митев. 

С предложените промени се дава възможност съдът да прекрати досъдебното производство при изтичане на срока от 2 години. „Скритата цел е прекратяване на наказателните производства, до което ще се стигне поради невъзможност за извършване на необходимите следствени действия за събиране на достатъчно доказателства като съдебни поръчки до други държави, което изисква време, разпити на множество свидетели, изготвяне на експертизи“,  подчерта Христиан Митев. 

НФСБ напомня, че точно такъв е случаят на Васил Божков, за който стана публично достояние, че е спонсорирал движението на майките от „Системата ни убива“ и на партията на Мая Манолова. Сега от същата политическа група предлагат промени в НПК, от които обвиняемият олигарх да съумее да се възползва и спаси от съд. 

Вносители са депутатите от „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева. 

Припомняме, че Николай Хаджигенов е адвокат на служителката на Васил Божков – Лилана, подсъдима за кражба на еврофондове. 

Христиан Митев подчерта, че предложението противоречи и на решение на Съда на Европейския съюз, в което се заявява, че предлаганите сега промени в НПК са в разрез с чл. 325 от Договора за функциониране на ЕС. „Ако не бъдат събрани достатъчно доказателства и не бъде внесен обвинителен акт или ако бъде внесен такъв, но бъде постановена оправдателна присъда – разследваният за престъпление ще бъде освободен от наказателна отговорност“.

По думите му НФСБ категорично е оценила като грешка отказът на ВМРО за съвместно явяване на изборите

Непредставянето на 300 000 души чрез патриотичните формации доведе до влизането на формацията „Изправи се! Мутри вън“, като един от първите законопроекти, които внесе се оказа текст, който отваря опасната възможност за спасяване от съд на обвинени в тежки престъпления олигарси.