Протестно автошествие в Бургас

Граждани и общественици с протестно автошествие срещу „Бургас прайд“

НФСБ с категорична позиция: Възмутени сме! Със своето бездействие кметът Николов позволи провеждането му

Граждани и местни общественици се обявиха срещу провеждането на „Бургас прайд“ в морския град. Йорданка Лазаринова, Боян Дяков и Валери Ангелов организират протестно автошествие срещу прайда под надслов „Да съхраним традиционното българско семейство“. Те призоваха бургазлии да се включат, за да покажат своята отговорна гражданска позиция.


„Ние не сме против различните, а сме против агресивното развяване на това различие и налагането му, особено пред очите на деца и младежи“, заявиха организаторите. По думите им натрапването на сексуална ориентация по начин и със средства, характерни за т.н.прайдове, навлиза недопустимо в личната сфера на всички останали, които не споделят целите и идеите на организатора.
„Обявяваме се срещу провеждането на „Бургас прайд“ и се застъпваме за идеите, които защитават и изразяват поддръжка за традиционното българско семейство”, заявиха организаторите“.


Автошествието ще се проведе на 15 май (събота) от 11:00 до 12:00 ч. по следния маршрут: спортна зала „Бойчо Брънзов“ – бул. „ Стефан Стамболов “ – ул. „ Сан Стефано “ – бул. „Христо Ботев“ – ул. „Булаир“ – бул. „Демокрация“ – бул. „Стефан Стамболов“ – спортна зала „Бойчо Брънзов“.


НФСБ също излезе със своя позиция, в която категорично осъди провеждането на подобен тип парад и заяви възмущението си от решението на кмета Димитър Николов с бездействието си да позволи провеждането на „Бургас прайд“ на площад „Тройката“.


Ето и пълния текст на позицията на ПП НФСБ в Бургас:
Възмутени сме от решението на кмета на община Бургас с бездействието си да позволи провеждането на „Бургас прайд“ на 15 май на площад „Тройката“.
Така наречения прайд е прокламиран уж като събитие за равни права, толерантност и свобода. Но: от 1991 г. в чл. 6 от Конституцията на Република България е записано, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права, и че всички граждани са равни пред закона, като не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Следователно – всички български граждани, без значение на тяхната сексуална ориентация, са равни пред закона, като този конституционен принцип е последователно проведен в законодателството – Закон за защита от дискриминация, Закон за равните възможности на мъжете и жените и др.


Специалното отношение заради сексуална ориентация или друг признак би представлявало привилегия в разрез с цитираната императивна конституционна норма и по съществото си е обратна дискриминация, при която дискриминирано се оказва мнозинството за сметка на малцинството. Тези, които стоят зад организирането на т. нар. „прайд“, целят да внушат на българските граждани, че подобни привилегии са допустими и законосъобразни. А подобни внушения благоприятстват разпространението в българското общество на идеите за гей бракове, за осиновяване на деца от еднополови двойки – постулати, които са чужди на нашите традиции, христиански цености, семейство.
Съгласно чл. 12, ал. 2 от ЗСММ кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че застрашават обществения ред в съответното населено място и/или нарушават правата и свободите на другите граждани.
Кметът на община Бургас обаче не упражни това свое правомощие, предоставено му от закона. Той нито отказа да издаде разрешение за провеждане на „Бургас прайд“, нито пренасочи събитието да бъде проведено извън централна градска част. Така, при евентуална ескалация на обществено напрежение градоначалникът ще е този, който ще носи отговорност за последиците, които е можел да предотврати своевременно.


Обявяваме се против провеждането на „Бургас прайд“ и идеите, които защитава, и изразяваме подкрепата си за традиционното българско семейство и ценности.