У нас – бегло, в Унгария Свети Иван Рилски и Деня на българо-унгарското приятелство – чествани тържествено

Денят на Свети Иван Рилски, който е и Ден на българо-унгарското приятелство бе честван тържествено в Унгария, за разлика от далеч по-беглото му споменаване у нас.

Духовният център на Унгария – Естергом и тази година показа, че пази спомена за небесния покровител на България. В Базиликата – най-внушителната катедрала на Унгария, бе отслужена тържествена служба. На нея присъства и българската делегация, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Именно тук, в Базиликата се случва и едно от големите чудеса, които се свързват с големия български светец. По време на една от поредните Унгарско-византийски войни мощите на Свети Иван Рилски са взети от Крал Белла Трети и са пренесени в родния му Естергом. Тогавашният католически архиепископ казва, че не е чувал за подобен светец. Затова Иван Рилски го наказва с онемяване. След като коленичил пред мощите и поискал прошка от българският светец – архиепископът проговорил. Това накарало Белла Трети да си промени решението и върне мощите на българския небесен закрилник в Средец (София).

Валери Симеонов и представители на Българското самоуправление в Унгария се преклониха пред Свети Иван Рилски, заставайки пред паметната плоча, монтирана на една от стените от българската общност в Унгария за Деня на българско-унгарското приятелство през 2016 г.

По-рано днес заседанието на Унгарския парламент започна с триминутна реч на председателя му Ласло Кьовер, посветена на 19 октомври.

Кьовер се обърна със специални благодарности към Валери Симеонов, посочвайки заслугите му този ден да бъде признат с решение на парламентите на България и Унгария.