Кандидати за народни представители от Патриотичния фронт се запознаха с проблемите, свързани с остеопороза

По данни на Световната здравна организация остеопорозата се нарежда на трето място сред социално значимите болести, след диабета и онкологичните заболявания. Само в България според последното изследване в страната от 2008 година, тя е засегнала над 600 000 души.

По повод Световния ден на остеопорозата, който отбелязваме в края на октомври, д-р Румяна Христова, специалист ревматолог в УМБАЛ-Бургас, изнесе лекция пред кандидатите за народни представители от листата на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ, БДС-Радикали, БНДС „Целокупна България“ за Бургас.

„Остеопорозата действително е социално значима болест, но знанието и по-голямата информираност биха могли да я направят по-разбираема. Пациентите да не се плашат от диагнозата, а да бъдат убедени, че с правилното лечение и с правилния хигиенно диетичен режим, те могат да постигнат добро качество на живот“, каза д-р Румяна Христова.

Остеопорозата често идва без симптоми, затова я наричат още тихия убиец, припомни д-р Христова. В лекцията си тя наблегна на симптомите, диагностицирането, лечението и последствията от остеопорозата. Въпреки че това заболяване засяга три четвърти от жените над 75 години, в страната ни липсва национална програма, свързана с профилактика на населението. Разяснителна кампания се прави спорадично и тя се организира на регионално ниво от самите лекари специалисти.

„Изводите от лекцията са, че профилактиката е на първо място в здравеопазването – нещо, което сме заложили в сектор здравеопазване в предизборната програма на коалиция Патриотичен фронт. Само чрез профилактиката може да се предотврати по-тежкото протичане на едно заболяване, ако то бъде диагностицирано навреме. Разбираме, че в случая с остеопорозата последиците за пациента могат да бъдат много тежки, те натоварват и другите системи, не само здравната. Съответно парите от бюджета, вместо да отиват за нещо по-градивно, те отиват за обезщетения за инвалидни пенсии и за лечение за тези последици“, коментира кандидатът за народен представител Христиан Митев.

На събитието присъстваха още кандидатите за народни представители от листата на Патриотичния фронт в Бургас Радослав Петков, Севдалина Пенева, Диана Фъртунова и Марияна Лефтерова.